Zwarte flessen

De overgang van witte naar zwarte flessen is iedereen ongetwijfeld opgevallen. Dat is met een bewuste reden gedaan, niet vanwege cosmetische redenen.

Transparante, bruine of ondoorzichtige flessen?

Bij veel producten waarvan de inhoud van goede kwaliteit dient te blijven, zijn de flessen niet doorzichtig maar donkerbruin ingekleurd. Denk bijvoorbeeld aan flessen die medicijnen of vitaminen bevatten. Ook staat er vaak het zinnetje "Koel en donker bewaren" op de verpakking. Dit heeft als doel om te voorkomen dat licht kan doordringen en invloed kan hebben op de integriteit van het product.

Fotodegradatie door licht

Licht is energie dat grotendeels zichtbaar is voor het menselijk oog.

Hoe kleiner de golflengte, hoe meer energie het licht bevat. UV-licht (Ultra Violet licht) bevindt zich aan de linkerkant van het spectrum en kan net niet door het menselijk oog gezien worden. UV-licht bevat het meeste energie en versnelt de fotodegradatie aanzienlijk.

Fotodegradatie is de afbraak van lichtgevoelige stoffen of moleculen zodat de werking of samenstelling nadelig veranderd wordt. Vandaar dat bijvoorbeeld medicijnen, hormonen of plantaardige toevoegingen in donkerbruine of ondoorzichtige flessen worden bewaard.

Al het licht heeft invloed

Het is een misverstand dat alleen UV-licht invloed heeft op de inhoud van het product. Ook gewoon zichtbaar licht (400-700 nm) veroorzaakt fotodegradatie, alleen wat minder snel dan UV. Een fles of verpakking voorzien van een UV-blokker is dus niet voldoende om alle schadelijke effecten uit te sluiten.

Fotosensitieve stoffen in Easy Life producten: van witte naar zwarte flessen

In Easy Life producten worden steeds meer natuurlijke en plantaardige werkzame stoffen verwerkt, die gevoelig voor licht (ofwel fotosensitief) kunnen zijn. Denk hierbij aan bepaalde hormonen of speciale plantenextracten. Deze ingrediënten zijn in meer of mindere mate fotosensitief en kunnen versneld degraderen onder invloed van licht. Aangezien wij altijd streven naar een langdurige stabiele kwaliteit, is er maar één manier om degradatie door licht optimaal tegen te werken: dat is het gebruik van zwarte flessen die 100% lichtdicht zijn!

Zwarte flessen laten geen UV of zichtbaar licht door, zodat degradatie door licht wordt voorkomen. Dat is geheel anders bij transparante of licht ingekleurde flessen (wit, geel, rood, groen, blauw, enzovoort), want die laten immers altijd nog een bepaalde hoeveelheid licht van diverse golflengtes door. De zwarte flessen garanderen dan ook dat het product zijn kwaliteit en werkzaamheid behoudt, ook al staat de fles langere tijd in het magazijn, bij de winkel in het schap of thuis op de kast.