Voogle: effectief en innovatief

Inleiding

Voogle wordt steeds bekender en meer toegepast. Niet alleen door consumenten maar ook door aquariumspeciaalzaken en importeurs van zoet- en zeewatervissen.

Resistentie tegen antibiotica steeds problematischer

In het algemeen wordt het gebruik van antibiotica steeds problematischer. Dat komt omdat het aantal ziekteverwekkers die resistent zijn, snel toenemen. Dagelijks kunnen we lezen over de toename van bijvoorbeeld resistente bacteriën in bijvoorbeeld kippenvlees.  Maar ook in de aquaristiek is er al een alarmerende toename van resistente stammen van Ichthyophthirius multifiliis (witte stip bij vissen).

Verbod op antibiotica

In veel landen staat het vrije gebruik en verkoop van antibiotica ter discussie. Indien antibiotica niet goed wordt gebruikt, ontstaat er resistentie. Om dit te voorkomen wil de EU de vrije verkoop van antibiotica verbieden. Een direct gevolg van de aangenomen wet is dat het verboden is (per 1 januari 2013) om producten die antibiotica bevatten, te verkopen in Nederlandse dierenspeciaalzaken.

Het alternatief: Voogle

Natuurlijk zijn er (nog) wel medicijnen voor visziekten beschikbaar, maar toch is het beter om de nieuwe generatie van middelen toe te passen, met name Voogle. Vaak zijn ze net zo effectief en hebben talloze voordelen. Het grootste voordeel is wel dat ze geen resistentie kunnen opwekken: ook bij veelvuldig gebruik zal er geen resistentie optreden.

Voogle wekt geen resistentie op!

Voogle werd in al in 2010 ontwikkeld door Easy Life en is sindsdien steeds verder geperfectioneerd. Voogle is gebaseerd op het gericht versterken van het immuunsysteem om zo de pathogenen op een natuurlijke manier aan te pakken. Deze aanpak staat ook onder grote belangstelling bij de ontwikkeling van humane medicijnen omdat wetenschappelijk bewezen is dat immuunversterkers zeer goed in staat zijn om het immuunsysteem te stimuleren of aan te sturen zodat infecties voorkomen en bestreden kunnen worden zonder tussenkomst van antibiotica.

Hoe werkt Voogle?

Sterke en zwakke vissen

In een aquarium met zieke vissen valt het soms op dat niet alle vissen ziek worden.  Eigenlijk een vreemde zaak, maar ook bij mensen is dat zo: niet iedereen krijgt griep of wordt ziek. Als de weerstand goed is, dan is de kans om ziek te worden ook veel minder of je wordt sneller beter.

Voogle maakt dankbaar gebruik van dit principe en werkt direct op het immuunsysteem van een vis.

Elke vis heeft een natuurlijk immuunsysteem dat beschermt tegen ziekteverwekkers. Omstandigheden en factoren zoals transport, verontreinigd water of een hoog gehalte aan pathogenen veroorzaken een hoog gehalte aan stress. Stress verhoogt het gehalte aan het hormoon Cortisol wat een enorme invloed heeft op de metabolische processen. De verstoorde osmotische regulatie, Vitamine-C degradatie, eiwit-degradatie etc. kosten veel energie en putten de vis uit. Maar het grootste probleem is wel dat Cortisol direct een negatieve invloed heeft op het immuunsyteem van een vis. De zogenaamde leukocyten bevatten de enzymen 'lysosomen'.

**** SCHEMA: lysosomen fuseren met een bacterie en laten enzymen los die de bacterie verteren.


Deze lysosomen zijn omgeven door een membraan. Deze kleine “zelfmoordzakjes” fuseren normaal gesproken met schadelijke bacteriën, schimmels en virussen en laten de verterende enzymen hun werk doen. Cortisol verandert echter de chemische structuur van de membranen en daardoor kunnen lysosomen niet meer goed fuseren met de pathogenen. Met name de slijmhuid bevat veel lysosomen en zodoende wordt het duidelijk dat de natuurlijke bescherming bij een hoog Cortisolgehalte (lees: bij veel stress) niet goed meer functioneert.

Voogle zorgt ervoor dat onder andere de productie van Cortisol wordt geremd zodat het immuunsysteem niet langer wordt gehinderd door verlies aan energie en werkzame lysosomen. Het resultaat is dat pathogenen weer goed bestreden kunnen worden doordat de werking van het immuunsysteem weer op volle sterkte is. Met name de slijmhuid kan weer optimale bescherming geven. 

Voogle: ook bij import van zoet- en zeewatervissen en in aquariumstellingen 

Voogle wordt steeds meer ingezet door winkels en in verkoopstellages van importeurs van zoet- en zeewatervissen. Dit omdat Voogle geen resistentie opwekt en dus veilig en vaak gebruikt kan worden, maar ook omdat het biologisch filter niet aangetast wordt. Bij gebruik van antibiotica is de kans groot dat het filtersysteem een klap krijgt omdat het antibioticum simpelweg ook de nuttige bacteriën doodt. Bij Voogle is dat allemaal niet aan de orde.

Voogle voorkomt de noodzaak van antibiotica in zoet- en zeewater!

Ook na gebruik van Voogle is het niet nodig om water te verversen, wat na antibioticagebruik wel noodzakelijk is om de medicijnresiduen te verwijderen.

Inzet en gebruik van Voogle

Voogle kan met name gebruikt worden ter voorkoming en bestrijding van visziekten die op of in de slijmhuid zitten.

Denk daarbij aan:

  • Bacteriële infecties
  • Columnaris, Schimmels
  • Witte stip (Ichthyo)

Regelmatig gebruik zorgt ervoor dat aquaria minder of geen pathogenen meer bevatten omdat de gastheren (vissen) geen voedingsbron meer vormen. Ook zijn de vissen sneller en beter verkoopbaar zonder wekenlange quarantaine.

Voogle heeft een stimulerende werking op alle vissen, garnalen en kreeften. Het is verder absoluut onschadelijk voor slakken, planten of het biofilter. Het product heeft verder geen invloed op de belangrijke waterparameters zoals de pH, KH of GH. Voogle wordt verder op een natuurlijke wijze afgebroken, waardoor waterverversing na gebruik niet nodig is.

Dat zijn allemaal grote voordelen van Voogle ten opzichte van antibiotica die meestal niet zonder risico's in aquaria ingezet kunnen worden. Deze risico's voor vissen, nuttige bacteriën en andere levende have, zijn er niet bij het gebruik van Voogle!

Tips gebruik Voogle
Zieke vissen
Gedurende 5 dagen, 10 ml per 40 liter aquariumwater
Voorkom problemen
Wekelijks 10 ml per 100 liter aquariumwater
Transport (kort of meerdaags)
Dubbele dosering: 10 ml per 20 liter transportwater
Quarantine na lang transport
Gedurende 5 dagen, 10 ml per 40 liter aquariumwater
Aankoop nieuwe vissen
Gedurende 3 dagen: 10 ml per 40 liter aquariumwater

 

Een overdosering van Voogle is uiterst veilig. Ook bij aanhoudende problemen kan de behandeling langer worden voortgezet.

 

Verpakkingshoeveelheden:

250 ml - 500 ml - 1.000 ml - 5.000 ml